Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Oletko löytänyt säähavaintopallon?

Maasta lähetettävät radioluotaimet ovat meteorologisia laitteita, joita käytetään lämpötilan, ilmankosteuden, ilmanpaineen, tuulennopeuden ja tuulen suunnan mittaamiseen yläilmakehässä. Vedyllä tai heliumilla täytetty pallo vie radioluotaimen yläilmakehään. Pallo laajenee, kun se nousee ylemmäs korkeuteen, jossa ilmanpaine on alhaisempi. Laajeneminen rikkoo pallon tietyssä vaiheessa pallon koon mukaan, ja laite putoaa takaisin maahan, josta sen voi löytää kuka tahansa. Radioluotain lähettää lentomatkansa aikana jatkuvasti tietoja ilmakehän lämpötilasta, ilmankosteudesta ja -paineesta maassa oleviin vastaanottimiin. Laitteistoa kutsutaan luotausjärjestelmäksi. Se käsittelee ja muuntaa tiedot meteorologisiksi säätiedotuksiksi, jotka lähetetään maailmanlaajuiseen säätietoverkkoon.

Useat eri asiakkaamme, kuten valtioiden sääinstituutit sekä ympäristö- ja tutkimuslaitokset lähettävät radioluotaimia ilmakehään. Valitettavasti emme pidä kirjaa siitä, mitkä sarjanumerot toimitetaan millekin asiakkaalle, joten emme tiedä, kuka on lähettänyt maahan laskeutuneet radioluotaimet.
 
Jos olet löytänyt radioluotaimen ja luotaimessa on palautusohjeet, palauta laite ohjeiden mukaisesti. Jos palautusohjeita ei ole, etkä halua säilyttää laitetta, hävitä se sähkö- ja elektroniikkajätteenä paikallisten säädösten mukaisesti. Jos haluat säilyttää radioluotaimen, irrota akku ja vie se käytettyjen akkujen keräyspisteeseen.

Löytämäsi Vaisala-radioluotain ei ole millään lailla vaaraksi sinulle. Se on valmistettu materiaaleista, jotka eivät ole vaaraksi myöskään ympäristölle.

Lisätietoja radioluotaimista.